Stát dá na stavbu Černé kostky půl miliardy korun

Pleva, Martin: Stát dá na stavbu Černé kostky půl miliardy korun, Moravskoslezský deník, 1. 6. 2010

Ostrava - Získat dotace od státu, nechat upravit projekt na úspornější variantu a pak začít stavět. To jsou hlavní kroky, které mají vést ke vzniku Moravskoslezské vědecké knihovny. První z nich si kraj může odškrtnout.

Vláda České republiky v těchto dnech přijala usnesení, kterým schválila Moravskoslezským krajem a Ministerstvem kultury ČR navrženou úspornější variantu novostavby Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě. Stát dá na projekt s přezdívkou Černá kostka už dříve slíbených 490 milionů korun.

„Do projektu je nyní nutné zapracovat změny vnitřních dispozic, které přináší jak návrh úspornějších stavebně-technických řešení, tak vstup nového partnera – Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava. Po úpravách projektu proběhne formou veřejné zakázky výběr zhotovitele. Je reálné, že do podzimu 2011 by mohla být stavba Černé kostky zahájena,“ přiblížila mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková.

Podobu knihovny jako Černou kostku navrhli brněnští architekti Ladislav Kuba a Tomáš Pilař. Uspěli s ní v architektonické soutěži vypsané krajem už před šesti lety. Původně se měla knihovna stavět i s parkovacím domem a měla přijít zhruba na 1,5 miliardy korun. Kromě půlmiliardy od státu mělo jít na tento projekt šest set milionů korun z evropských fondů, zbytek by hradil kraj.

Současné vedení kraje se však loni rozhodlo pro finanční náročnost od stavby Černé kostky upustit. Na její podporu v tu chvíli vznikla petice, ale i další akce. Letos v únoru se k ní kraj nečekaně vrátil s tím, že nechá zpracovat její úspornější variantu, která by přišla na 1,1 miliardy korun, avšak bez parkovacího domu. Šest set milionů z evropských fondů už přitom využil jinde – dal je na opravy škol a nemocnic. Stejnou částku tak nyní bude muset do projektu knihovny vložit ze svého rozpočtu.

„Čekali jsme na rozhodnutí vlády, zda potvrdí 490 milionů korun dříve slíbených pro původní verzi projektu. Teď budou probíhat další jednání s krajem. Prověřovali jsme už možnosti, jaká úsporná opatření by se dala udělat. Po projednání s vedením kraje bychom je měli začít zpracovávat do projektu,“ řekl Deníku architekt Ladislav Kuba.


Petiční výbor: Martin Strakoš, Antonín Dvořák, Jaroslav Němec

| vizualizace knihovny © Kuba, Pilař architekti, 2009 | webdesign © Jaroslav Němec, 2009 |